Welk kleurtype ben jij?

We kennen het allemaal: je koopt iets en dan kom je er thuis achter dat deze kleur eigenlijk helemaal niet zo goed bij je past. En dan blijft het in je kast zonder gedragen te worden. Jammer!

Uit een peiling van Styletoday onder de lezers blijkt dat 47% vrouwen geen idee heeft welke kleuren haar het beste staan en dat 30% soms een miskoop doet omdat de kleur van het kledingstuk niet bij haar past. Waarom staan bepaalde kleuren jou beter dan andere kleuren? Dit is afhankelijk van welk seizoenstype je bent. Bij elk type hoort een ander kleurenpalet, sommige types zijn wat warmer van kleur, andere koeler. In koele kleuren zitten blauwtinten. In warme kleuren zitten geeltinten.

Kleuranalyse man & vrouw

Hoe weet je of je een warme, koele of neutrale huidskleur hebt? Er zijn verschillende manieren om dit te ontdekken. Er zijn vier types: lente, zomer, herfst en winter.

Huidskleur

In iedere huidskleur zitten verschillende warme en koude elementen. Bekijk jouw huidskleur. Is de ondertoon meer goudkleurig of meer zilverkleurig? Welke van de twee draag je het liefst?

Lijken jouw aderen door de huid heen meer blauw of groen? Door koelblauw of warm groen bij de huid te houden kun je dit het beste vaststellen.

Omdat iedereen ergens tussen een warm of een koel type in zit, hoef je nooit alle blauw- of geeltinten te vermijden. Het is een kwestie van de juiste kleurcombinaties maken. Je ziet het beste of een kleur warm of koel is door deze (bij daglicht) naast andere tinten van dezelfde kleur te houden.

Lichte en diepe tinten

Ben je van nature blond met lichte ogen, dan ben je licht gekleurd. Heb je donker haar met donkere ogen, dan ben je diep gekleurd.

Vier seizoenen, vier kleurtypes:

Winter en zomer zijn koele kleurseizoenen. Herfst en lente zijn warme kleurseizoenen.

LENTETYPE

Warme ondertoon en lichte tint.

Lentetypes hebben vaak goudblond tot een tot licht rossige haarkleur. Hun ogen zijn grijsblauw, blauw, lichtbruin of groenig. Huidskleur is licht, met een warme (gouden) ondertoon. Ze hebben vaak sproetjes. Lentetypes worden niet snel bruin en neigen naar verbranden door de zon.

Mooi staan: turquoisetinten, geel en perziktinten en andere warme tinten. Schoenen en tassen: camel, melkchocoladebruin en marineblauw. Kleuren die niet passen: blauwrode en koele roze tinten.

Sieraden van geel- en oranje goud of tin en zilver in combinatie met goud.

ZOMERTYPE

Koele ondertoon en lichte tint.

Een zomertype heeft een lichte huidskleur met een koel roze ondertoon. De haarkleur is blond tot lichtbruin, asblond of muisbruin. De huid verbrandt snel, bruinen licht in de zon en krijgen soms sproeten. De ogen zijn grijs, grijsblauw en lichtbruin. 

Kleuren die mooi staan: wit, koel taupe, oudroze, koelblauw, zandkleur, koelgrijs. Kleuren die niet staan: zwart en goud

Zilveren sieraden of kleuren uit de kleurencirkel.

HERFSTTYPE

Warme ondertoon en diepe tint.

Een herfsttype heeft een lichte tot beige huidskleur met hier een daar een sproetje. Haarkleur is donkerblond tot chocoladebruin met vaak een gouden of koperen gloed. De ogen van herfsttypes zijn meestal (licht)bruin, groen of hazelnoot. Als herfsttype word je niet snel bruin, maar eenmaal gebruind, blijft de huid lang getint.

Kleuren die mooi staan zijn herfstkleuren zoals midden bruin en camel, olijfgroen en stralende kleuren als vlammend dieprood, rijk blauw en het oranje van de ondergaande zon. Kleuren die niet staan Vermijd blauw, roze en rode tinten in cosmetica.

Sieraden van goud, messing, brons of koper.

WINTERTYPE

Koele ondertoon en diepe tint.

Een wintertype heeft een bleke, soms licht getinte huid met koele ondertoon. De haarkleur is donker met een koele ondertoon (zwart, donkerbruin). De ogen zijn koel bruin, grijs, blauw of bijna zwart. Bij een wintertype is veel contrast tussen haar- en huidskleur.

Kleuren die mooi staan zijn wit, koningsblauw, kobaltblauw, helderrood. Ook primaire kleuren staan goed. Kleuren die niet staan zijn goud- en aardetinten, pastelkleuren.

Zilveren sieraden of kleuren uit de kleurencirkel.

CHROMA

Chroma staat voor de intensiteit van een kleur. Er is een verloop van drie tinten binnen een seizoen. Dat is iets genuanceerder dan de vier kleurtypes. Als je jezelf niet herkent in een van de vier seizoen types, kan dat komen door: een geverfde haarkleur, grijze haren of een donkere tint van jezelf. Dan passen de adviezen in deze theorie niet.

Bronnen (18-10-2020): Nathalie Vreeburg (Libelle) en www. glamourista.nl

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.