Tips voor jouw mooie vintage kleding

Soms vind je een bijzonder item van enkele decennia oud; een echte vintage jurk uit de jaren ’50, een flared jeans uit de jaren ’70 of een Space Age jas uit de jaren ’60. Zo’n kledingstuk wil je graag dragen en tegelijkertijd moet het gekoesterd worden. Want het textiel heeft extra aandacht en zorg nodig, wil je het mooi houden.

Sommige vintage kleding is nog van hoogwaardige kwaliteit omdat kleding vroeger degelijk vervaardigd werd. Je kunt het dus treffen, dat een oud kledingstuk nog mooi is en net zo gedragen kan worden als nieuwe kleding. Tref je echter een kwetsbaar item dan vind je hieronder tips voor het dragen en verzorgen van jouw favoriete vintage kledingstukken.

  1. Oud textiel kan door de tijd kwetsbaarder geworden zijn. In dat geval is selectief dragen raadzaam. Dit geldt helemaal voor de kwetsbare items van voile of andere dunne materialen. Bewaar zo’n kledingstuk voor speciale gelegenheden.
  2. Voorzichtig aan- en uittrekken. Dat wil zeggen: een jurk met de rits volledig open over het hoofd aantrekken of er voorzichtig instappen zonder schoenen. En je make-up het liefst nadat je de kleding aanhebt aanbrengen, zodat er geen vette vlekken op de kleding komt.
  3. Vroeger droeg men minder deodorant dan nu. Spuitflessen deodorant waren er niet. Deodorant was toen een stift, veel minder schadelijk voor stoffen. Let op welke deodorant en parfum je draagt, waar en wanneer je deze opbrengt.
  4. Kleding werd minder gewassen dan wij nu doen. Het werd vaker gelucht aan een hanger aan een raam of onder een afdakje. Dat is de minst schadelijke manier om jouw vintage kleding te verfrissen. Wil je het toch met water reinigen, realiseer je goed dat wassen altijd riskant is. Zeker als labels verdwenen of niet goed leesbaar meer zijn. Sommige materialen, zoals wol, kunnen schrikken van heet water en daardoor krimpen. Maak dus een lauw sopje en was met de hand. Leg het gewassen, nog natte kledingstuk op een grote handdoek en rol deze strak op. Het overtollige water verdwijnt in de handdoek, samen met de resten zeep. Daarna aan een hanger de kleding laten drogen.
  5. In oude kleding kunnen hinderlijke luchtjes blijven hangen, ook na het wassen. Je ruikt dan bijvoorbeeld bij het strijken een walm. Er zijn ouderwetse manieren om die luchtjes eruit te krijgen. Je kunt de kleding plaatselijk behandelen, bijvoorbeeld bij zweetlucht bij de oksels. Dat kan voor de handwas met azijn of bak-soda (maagzout) bij kledingstukken die alleen vochtig mag worden.
  6. Bij een stomerij kan kleding erg warm worden. Het kan voorkomen dat oude plastic details, zoals ritsen of versieringen, smelten of hun kleur verliezen. Kleuren kunnen soms ook gaan doorlopen. Jammer.
  7. Oude labels en/of handleidingen geven goed advies. Zoals het checken van de kleurvastheid door met een nat doekje op een onopvallend plekje te wrijven. Als de stof afgeeft, voorzichtig handwassen en azijn of zout oplossen in het spoelwater.
  8. Verstellen kan nodig zijn bij vintage kleding. Soms is het garen versleten waardoor een zij-naad openspringt. Dat kan onder de naaimachine hersteld worden, door over dezelfde naad te stikken. Een gaatje in de stof is lastiger te repareren. Met een fijne naald en draad in een onopvallende kleur kun je door geduldig heen en weer weven het gaatje dichtmaken. Is dit niet mogelijk dan kun je achter het gaatje een klein lapje te bevestigen. Of plakversteviging (in zwart of wit verkrijgbaar) die door verhitten met een strijkijzer wordt vastgeplakt. Tip: preventief de zwakke plekken verstellen, zodat er geen grote winkelhaak ontstaat.
  9. Innemen van kleding kun je het beste doen bij de zijnaden. Gaat de stof trekken, of hou je nog steeds stof over, dan kun je het beste ook nog twee extra figuurnaden in het rugpand maken. Trek het kledingstuk binnenstebuiten aan en geef met spelden of rijggaren aan waar de naden moeten komen.
  10. Groter maken van kleding is mogelijk als er brede zomen en naden zijn. Kans dat je uitleggen blijft zien is groot, omdat de stof in de naden niet aan licht is blootgesteld, en de naden ingesleten zijn door het dragen.

Vintage is bijzonder omdat er meestal maar een exemplaar van is. Wat uniek is, verdient goede zorg. Zo wordt het steeds meer van jou en je kunt er langer van genieten.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.