Mode, revival en tijdloosheid

Hoeveel meisjes en vrouwen dragen hun haren tegenwoordig in een kort model? Weinig. Net als in de fifties is het nu de gewoonte om lang haar te hebben. Meestal wordt het los gedragen terwijl het in de fifties opgestoken, in een staart of ingevlochten gedragen werd. Zo bleven de oren vrij en waren de oorbellen goed zichtbaar.

Girls with pearls

Parels waren in de mode en die mochten gezien worden. Al was de vormgeving van de sieraden eenvoudig, parels zag je overal terug; in kettingen, armbanden, oorbellen, ringen en zelfs op diademen, haarstukjes en schoenen. Audrey Hepburn was trendsetter met haar ‘little black dress, extravagante parelkettingen, handschoenen en sigarettenhouder.

Christian Dior kwam met ‘The New Look’ waarbij de wespentaille werd geaccentueerd door wijde, klokkende midi rokken met riemen en opvallende borstpartijen met de voorgevormde punt bh’s. Maar ook de kokerrok accentueerde het vrouwelijke silhouet. Deze kwam tot aan de knie of daar net overheen waardoor de kuiten zichtbaar waren in naadkousen en pumps met punt en naaldhak. Er werd mooi en veel materiaal verwerkt in kleding. Petticoats, pasteltinten, polkadots, grote dessins en veel accessoires waren kenmerkend in de mode van toen.

Van strak naar “sack”

De reactie op de wespentaille was de ”sack-dress”. Het was een vormloze jurk waarin het figuur juist verborgen werd. Ook het materiaalgebruik veranderde. Steeds meer ontwerpers gebruikten synthetische materialen zoals acryl, polyester en nylon. Deze stoffen zijn makkelijk in het onderhoud; de kleuren blijven mooi en de kleding krimpt niet in de was. Daarnaast zijn ze voordelig en dragen ze lichter dan degelijke materialen als wol, katoen en linnen. De echte vintage items uit die tijd met de toen zo populaire kleurenprints zijn helder gebleven en zelfs nu nog mooi van kwaliteit. Meisjes en vrouwen die zich in de ‘Mod-stijl’ kleedden, droegen felgekleurde, kunststof kleding. En daarnaast waren A-lijnrokken en ‘Gogo laarzen’ populair.

Door de jeugdcultuur die ontstond kwam er aandacht voor beroemdheid en idolen. Van The Rolling Stones tot Brigitte Bardot en van Jacky Kennedy tot Twiggy en The Beatles. Zij waren met hun kapsels en kleding het voorbeeld voor jongeren. Voor het eerst ontstond een scherp verschil tussen de generaties. Langharige hippies droegen bell bottom spijkerbroeken, versierd met borduursels en gehaakte figuurtjes. Ouders vonden de minirok en de lange haren schokkend!

Maxi, midi en jeans

Het dragen van jeans is nooit meer weggegaan. Al veranderen de modellen en de kwaliteit van de denimsoort, de van oorsprong sterke denim werkkleding is tijdloos geworden. De maxi rok was een vast item in de hippie garderobe. En midi en maxi rokken en jurken zijn opnieuw weer helemaal hip. Maar wel met een eigentijds draai aan de draagstijl; op stoere Doctor Martens of bikerboots.

Revivals en tijdloosheid

Revivals volgen elkaar op in de mode. Uit elk decennium vind je later weer elementen terug in het modebeeld. In de jaren negentig leken de eighties modekenmerken bizar en zelfs belachelijk. De extreem brede schouders en het hoog getoupeerde haar verdwenen helemaal. En toch zie je ook dat tijdperk terug in de mode van nu. De hoge-taille-jeans, de laagjes en oversized kledingstukken. Sommige mode items zijn tijdloos geworden. De jeans, ‘little black dress’ jurkjes en het kostuum met pantalon of kokerrok. Ze worden meestal zakelijk gedragen. Ook de pantalon is tijdloos en in alle modellen te koop. Van bandplooi tot skinny, het kan allemaal!

Relevante ARTI artikelen:

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.