Verlangen naar kleur

Deze eeuw is een roller coaster, we beleven de ene excessieve gebeurtenis na de ander. In reactie daarop zoeken we balans in onszelf en met elkaar. We maken ons zorgen om het milieu. We zoeken antwoorden op het postindustriële bestaan. We vechten tegen onszelf en tegen de virussen die ons bevechten. Uit deze hectiek ontstond de hang naar eenvoud. Qua modevormgeving herleeft het Modernisme van het begin van de vorige eeuw: eenvoudige vormen en weinig kleur.

Ons verlangen naar kleur groeit. Het is al zichtbaar in de kunsten, want die weerspiegelen de behoeften en ideeën in de samenleving en vormen de voorbode van wat komen gaat. Halverwege de vorige eeuw vond er een explosie aan inspiratie plaats. Er woedde een strijd om vrijheid en gelijkheid. De samenleving was volop in beweging en er was veel (politieke) kleur in de samenleving. Anders dan nu was er toen nog de veiligheid van de anonimiteit. Waar wij ons nu ook bevinden en wat we ook doen, alles wordt geregistreerd. Dat resulteerde in de grauwe, kleurloze, sombere wereld van nu.

Gelukkig keren elementen uit vervlogen tijden steeds terug in het modebeeld. In tegenstelling tot wat er in de winkels aan onopvallende confectie te koop is, zie je op de catwalk juist weelderige en kleurrijke uitdossingen. Glossy tijdschriften plaatsen reportages die geïnspireerd zijn op de sixties, seventies en eighties. Geïnspireerd op vrolijke, gedurfde kleurcombinaties en prints, bloemmotieven, geometrische en psychedelische dessins en kleurrijke batik uit die tijd. De home made kleding en het costumizen van kleding. Het breien, haken en borduren. De huisvlijt en de macramé. Mensen versierden zichzelf en hun omgeving. Ook de muziek van toen herleeft elk jaar in de Top 2000. Vintage en retro fashion is helemaal niet ouderwets. En ook bepaald niet saai!

Ook weer helemaal terug zijn de flared en bootcut jeans, de bell bottoms, kleurrijke prints, suède en fluwelen jasjes, wijd klokkende rokken, coltruien, versieringen en borduursels. De herbeleving van de hippiebeweging en flower power, met veel gevoel en liefde voor de natuur en elkaar. We zijn ons er weer van bewust dat dit is waar het echt om gaat. Geaard zijn op blote voeten, vrolijke kleuren om het leven in vrijheid en gelijkheid te vieren. Om compleet en geheel jezelf te kunnen en mogen zijn.

De moderne, neutrale kleding kan prima gecombineerd kan worden met vintage. Dat geeft de outfits van nu weer wat hoopvolle kleur en uitstraling. Denk aan de bohemien denim on denim, de lange rokken en jurken, de dromerige bloemetjesjurken bij de stoere boots van nu. Daar overheen suède of leren jasjes of zo’n diep gekleurd, fluwelen jasje. Of omgekeerd: de sierlijke, bohemien blouses, gekleurde dessins en puntkragen van toen combineren met de huidige grote jeansjassen en de high waist jeans die nu in de mode zijn. Felgekleurde sjaaltjes horen ook bij de vintage look. Een mooie, kleurrijke sjaal kan je outfit helemaal ophalen en afmaken.

In tegenstelling tot de opvallende make-up en zware wenkbrauwen van nu, waren de sixties en seventies qua make-up juist heel natuurlijk. Het haar werd -net als nu- lang gedragen. Wat tegenwoordig in kleding aan kleur ontbreekt, wordt gelukkig goedgemaakt met de kleuren van het haar. Creatieve mensen hebben expressief gekleurde kapsels in alle kleuren van de regenboog. Zelfs vrouwen met kort haar zien we weer terug!

Dit toont toch echt een verlangen naar meer kleur in ons leven. Naar kleur in de collecties. En de kleurrijke creaties die niet nieuw te koop zijn, kopen we gewoon tweedehands. Gelukkig kan dit nu ook heel goed online!

 

 

 

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.