Hoe georganiseerd ben jij?

Trek jij stapels kleding uit de kast omdat je niet weet wat je aan wil trekken? Of weet jij juist altijd precies wat je de volgende dag aantrekt? Wissel jij consequent zomer- en winterkleding? Of hangen er bij jou drie lagen over elkaar aan de hangers?

Opruimen is geen kunst, het is een dagelijkse bezigheid. En het is logisch dat je in een opgeruimde omgeving nooit lang hoeft te zoeken. Dat weten we, en toch… Er is zelfs een nieuw beroep ontstaan: het coachen bij het organiseren en opruimen van het huis. Met trucs en tips helpt zo’n coach om het leven efficiënter te maken. Beter om het heft in eigen hand te nemen. Te beginnen met de kledingkast!

Slordigheid

Experts verklaren dat slordigheid niet erfelijk is dat het ook niet ontstaat uit tijdgebrek. Volgens hen is onze leefomgeving een weergave van onze innerlijke gemoedstoestand. Hoe wanordelijker het huis, hoe chaotischer de geest. Je kunt pas werkelijk genieten van de dingen die belangrijk voor je zijn, als je afstand hebt gedaan van de dingen die voorbij zijn. Loslaten dus!

Maar over slordigheid bestaan meer filosofieën. Zo zou het achterliggende psychologische oorzaken hebben. Verzamelen wordt gezien als de oorzaak van slordigheid. Waarom verzamelt een mens eigenlijk? 

Er zijn twee soorten van verzamelen: het oude en het nieuwe. Het oude verzamelen is het bewaren van dingen die we waardevol vinden, dingen die we niet kwijt willen ook al is er weinig plek voor. Het nieuwe verzamelen heeft te maken met de consumptiemaatschappij waarin we leven en het rond laten slingeren van alledaagse rommel. De onderliggende emotie is volgens de experts altijd een vorm van angst: de angst om los te laten of angst om de controle te verliezen.

Onbewust zijn we slordig op bepaalde plekken in het huis. Concentratie van rommel op bepaalde plekken in huis zou iets vertellen over de bewoner:

  • Slordigheid in de keuken: stille wrok en emotionele kwetsbaarheid.
  • Slordigheid bij de ingang van het huis: angst voor anderen.
  • Slordigheid in berging: angst voor nieuwe ervaringen.
  • Slordigheid in gangen: communicatiegebrek aan gedachten en gevoelens.
  • Slordigheid in het hele huis: apathie, woede over het leven en luiheid.

Het kan geen kwaad om er eens over na te denken, zeker als je er iets in herkent. Bedenk wel dat slordigheid verschilt bij vrouwen of mannen. Omdat de hersenen van vrouwen actiever zijn en meer verbindingen aanmaken, zijn vrouwen meestal netter. Eén vijfde van mannen beseffen niet eens dat ze slordig zijn! Uit onderzoek blijkt dat vrouwen per week drie uur bezig zijn om slordig uitgevoerde huishoudelijke klusjes van hun man opnieuw te doen.

De kledingkast

Een verhuizing is altijd een goede opruiming. Maar als er geen verhuizing op komst is, moet het anders. Volgens opruim-experts kun je het huis beter opruimen in stappen dan alles ineens. Dat is schijnbaar minder belastend en overzichtelijker. Een goed begin is de kledingkast!

De kledingkast opruimen in vijf stappen:

  1. Zoek je kleding uit op categorie (bijvoorbeeld: zakelijk, casual of seizoen).
  2. Zoek je kleding uit op kleur.
  3. Zoek uit op wat je vaak draagt.
  4. Zoek uit op waar je je prettig in voelt.
  5. Zorg voor ruimte in je kast.

Wanneer je kleding gecategoriseerd en op kleur hebt ingedeeld, hoef je nooit lang te zoeken. Uiteraard hang je wat je vaak draagt vooraan. Wanneer de kleding ruimte heeft, kun je er snel en makkelijk iets tussenuit pakken.

ZELFTEST

Hoe georganiseerd ben jij?

  1. Je wisselt jouw kleding per seizoen en bergt het andere vacuüm op.
  2. Jouw kleding hangt geordend in de kast, je loopt nooit vertraging op.
  3. Je checkt het weer, zodat je voorbereid bent op wat je aantrekt.
  4. Je bedenkt vooraf wat je draagt zodat er tijd is voor make-up & ontbijt.
  5. Je koopt kleding in de goede maat; te klein of te groot doe je snel weg.
  6. Je hebt een vast adres voor herstelwerkzaamheden aan kleding.
  7. Jouw kleding is nooit gekreukt want je hebt een stoomapparaat.
  8. Je bergt mooie vintage & gelegenheidskleding stofvrij op in hoezen.
  9. Je kiest met zorg jouw lingerie; goed ondergoed is de juiste basis!
  10. Je hebt altijd reserve-combinaties; jeans met jasje, of zwart op zwart.

Als jij je herkent in vijf of meer van deze punten, dan ben jij georganiseerd en sta je niet gauw voor verrassingen. Bij minder dan vijf is het tijd om je te gaan organiseren!

Tips:

  • Opruimen gaat het beste als je eerst helemaal leegruimt, dan bepaalt wat weg kan en vervolgens om de items die blijven volgens een structuur terug te plaatsen.
  • Verzamelde items zijn een stukje van jezelf. Bedenk je dat het niet de spullen zijn waar je aan hecht, het zijn de herinneringen. Soms is een foto van de spullen genoeg als herinnering.
  • Heb je geen stoomapparaat, hang je blouse of jurk in de badkamer tijdens het douchen. Het bespaart strijkwerk en houdt kleding fris.
  • Hoe minder zooi, hoe meer ruimte er is voor jezelf.
Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.