90’s cross-over & koopdrift

Herinner je je de Tamagotchi nog? De floppy’s, Grunge en de eerste non-stop gamers? De uitloop van de eighties in de mode en daarna de crossover op alle gebieden? Het leek toen helemaal niet inspirerend maar in retrospectie is het dat toch. Opnieuw in het thema van revival: de nineties!

Wat typeerde de mode in die tijd? Er was de uitloop van de eighties met felle kleuren en colour-blocking. Dat verschijnsel vormde de lichtere kant van de nineties: felgekleurde items werden samen gecombineerd in één outfit. Soms subtiele kleurcombinaties, bijvoorbeeld in pasteltinten en soms gewaagd in contrasterende kleuren, zoals blauw met oranje. Er werden dessins geweven in contrasterende kleuren en het hing als confectie in de winkels. 

Anti-trend was de high fashion design met minimalisme en deconstructie. En daarnaast was er de cross-over: een mix van stijlen en stromingen. Massaconsumptie bereikte het hoogtepunt na een grote economische groei. Kleding was goedkoop, dus waarom zou je een shirt wassen, als je voor een prikkie een nieuwe kon kopen? Deze denkwijze maakt de nineties anders dan andere decennia. En de muziekcultuur beïnvloedde de mode enorm.

Subculturen waren de inspiratiebron. Nieuwe muziek kwam uit de wijken op straat, waaronder de Grunge: een cross-over tussen rock, punk en metal. Bij deze subcultuur hoorde de “versleten look”. Later was deze kleding was ook nieuw te koop; gescheurde jeans met kisten, shirts bedrukt met bands. Kleding werd in onlogische lagen over elkaar gedragen. Het was de new-vintage look. Grunge bracht in de media het heroïnegebruik door kunstenaars in de aandacht. Gevolg was de “heroïne chic” look op de catwalk. Topmodellen waren bleek, hadden wallen onder de ogen en waren verontrustend mager. Ze waren het tegenovergestelde van sexy, ze waren seksloos. De populariteit van piercings en tatoeages groeide, vooral op festivals werden deze gezet en getoond. Er was de ‘hiphop’ scene met de hangende, oversized jeans. En er was urban met sweaters, trainingspakken, opvallende sneakers en het gebruik van opzichtige merklogo’s. Goed verkopende kitsch.

Social Media influencers waren er toen nog niet. Maar ze hebben nu veel invloed op hun volgers. Virgil Abloh groeide op in de nineties en dit is zichtbaar in zijn werk. Hij is deejay, heeft zijn eigen modelabel “Off-White”, is kunstenaar, ontwerper en hoofd van de mannenmode bij Louis Vuitton. Deze crossover kunstenaar belandde in de mode toen hij opviel met een kunstproject: hij kocht bij een ondernemer alle Ralph Lauren-shirts op voor 40 dollar per stuk. Op de achterzijde drukte hij het woord ‘Pyrex’ en het cijfer ’23’, rugnummer van Michael Jordan. De shirts waren razendsnel uitverkocht voor 550 dollar per stuk. Hij verwerkt nog altijd nineties stijlelementen in zijn ontwerpen en speelt met het thema “commercie versus kapitalisme”. Net als Banksy verzon hij acties tegen de gevestigde orde.

Welk statement maakt een kunstenaar dan als hij in dienst treedt bij een groot modehuis? Het toont aan dat het grensgebied tussen mode, kunst en commercie totaal vervaagd is. Dat er verbanden zijn tussen modeshows, performances en het dessin of patroon als kunstobject. Dat we geïnteresseerd zijn in het ontwerpproces van mode en de daarbij behorende campagnes. De nineties zijn tegen alle verwachtingen in inspirerend gebleken.

Wat is jouw erfenis uit de nineties?

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.