Mannen shoppen ook

Mannen houden steeds meer van shoppen. Ze shoppen alleen minder voor kleding dan vrouwen. Urenlang van winkel naar winkel lopen vinden ze zonde van hun tijd. En geef ze eens ongelijk! Mannen houden het shoppen liever makkelijk en comfortabel. Het gemak dient de man… ze shoppen lekker thuis.

Uit onderzoek (Creamode, België) blijkt dat mannen steeds bewuster hun kleding kiezen. Van de mannen shopt 37% regelmatig, vindt 56% het belangrijk om er verzorgd uit te zien en vindt 31% dat hij een eigen, exclusieve kledingstijl heeft. Bij vrouwen liggen deze cijfers hoger, en hun shopgedrag is hierop afgestemd. Maar het shoppen van mannen neemt toe.

Geen gedoe

Mannen verdienen gemiddeld nog steeds meer dan vrouwen en hebben dus meer te besteden. Ze kopen vaker dan vrouwen merkkleding en accessoires in duurdere prijsklassen en ze zijn trouw aan kledingmerken en maten. Zo weten ze wat ze kopen. Mannenmode is casual geworden, in een maatkostuum naar kantoor hoeft niet meer. En winkelen voor een shirt of trui is heel makkelijk, zeker online. Je zoekt op merk, maat en kleur en er is keuze genoeg.

Mannen ervaren online shoppen als efficiënt; het scheelt tijd en gedoe. Geen praatjes van verkoopsters aanhoren, geen passessies in krappe pashokken of rondjes draaien voor winkelspiegels. En daarnaast wordt alles tegenwoordig snel bezorgd. Is het niet naar wens dan kan het makkelijk geretourneerd of geruild worden.

Pandemie

Tijdens de coronacrisis nam het online shoppen in Europa extreem toe. Hoewel de coronacrisis wereldwijd de positie van vrouwen negatief beïnvloedde (World Economic Forum, onderzoek in 156 landen naar gelijkheid tussen mannen en vrouwen) nam het online shoppen volgens Afterpay Insights  ook in Nederland toe met 25%. Vrouwen in Nederland zijn gemiddeld vaker hoogopgeleid en parttime werkzaam, waardoor het percentage werkverlies onder vrouwen hier lager uitviel dan gemiddeld en het relatief weinig effect op ons landelijk online koopgedrag had.

Niet alleen de pandemie beïnvloedt het werk van vrouwen. Door digitalisering en informatisering verdwijnen kantoorbanen en de nieuwe banen die ontstaan zijn vaak technisch. Dat is ongunstig voor vrouwen omdat meer mannen dan vrouwen geïnteresseerd zijn in techniek. In Nederland is ca. 9% van de vrouwen technisch of wetenschappelijk opgeleid tegenover ca. 27% van de mannen. Dit is zichtbaar in het koopgedrag; waar vrouwen overwegend shoppen naar kleding zijn mannen meer gericht op elektronica, hardware en software. Ze bestuderen de reviews en maken een weloverwogen keuze voor ze tot kopen overgaan.

Mannen kochten meer online tijdens de coronacrisis. Jongeren in Nederland tussen 18 en 24 jaar minder. In de leeftijd tussen 25 en 34 was er een stijging van 70% en bij mensen ouder dan 45 jaar bleef het stabiel. Vrouwen kochten online meer dan voor de crisis. Ze kochten ook meer dan mannen, vooral vrouwen met een volledige baan. In Nederland nam de online verkoop van cosmetica, beauty en mode tijdens de crisis af omdat dit verkocht werd in de winkels die open mochten blijven.

Online koopgedrag van mannen voor kleding bleef stabiel. Verkoop van gereedschap, bouwmaterialen, interieurdecoratie, meubels, sportartikelen, keukenapparaten en tuingereedschap nam in het begin toe. Die verkoopcijfers zijn inmiddels weer gedaald. Veel huizen zijn opgeruimd, verbouwd, opnieuw gedecoreerd en van nieuwe tuinen voorzien. En daarna werden er meer auto’s gekocht “want we gaan toch niet op vakantie.”

Postcorona

Wat gebeurt er nu de vaccinaties toegediend worden en het gewone leven opstart? Weer massaal winkelen? Volgens onderzoek van ESET (leider op gebied van cybersecurity) blijft online shoppen ook na de pandemie bestaan. Maar liefst 40% van de Nederlanders verwacht na de pandemie meer online te blijven shoppen. Voor degenen die de gezelligheid van winkelen in de steden missen, is het een troost dat thuis winkelen binnenkort geen verplichting meer is. Voor de anderen die het thuis zijn en online winkelen prettig vinden is het fijn om te weten dat online shoppen de toekomst is. En ook fijn, de pandemie bespaart ons veel brandstof en parkeergeld.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.