ARTI retro & fashion

In 2010 ontstond ARTI retro & fashion uit liefhebberij naast het werk als docent kunst. De in- en verkoop van vintage was succesvol. In juni 2020 werd de webwinkel gelanceerd. De opslag bevindt zich in een oude woonboerderij in het buitengebied van Veghel. Momenteel wordt er grondig verbouwd. Na de verbouwing ontstaat de mogelijkheid om de winkel ook fysiek te openen.

Vintage 

Mensen met een vrije geest en een eigenzinnige, milieubewuste lifestyle voelen zich thuis in het unieke aanbod. Het is een bonte mix van nostalgie en klassieke bohemien in kleding en huisraad. Bij ARTI retro & fashion vind je goede, gedragen kleding, vintage, upcycled vintage, “new old stock vintage” en vintage design.

Wat is nou precies vintage?

Vintage kleding is minimaal dertig jaar oud en heeft de typerende kenmerken van een bepaalde periode. Zoals de jurken met klokkende cirkelrokken en petticoats uit de jaren vijftig, de minirok en psychedelische prints uit de jaren zestig, de romantische Laura Ashley en de oversized jasjes met brede schouders en slanke taille (powersuits) uit de jaren tachtig. Vintage kleding en schoenen zijn mooi en degelijk vervaardigd, soms met de hand. Designer vintage is uniek en zeldzaam en valt daarom in een hogere prijsklasse.

Bij ARTI doen we aan upcycling en costumizing van vintage, dat wil zeggen dat kleding wordt aangepast en veranderd, soms naar de wensen van deze tijd. Het aanbod van ‘new old stock’ bestaat uit ongedragen vintage kleding, meestal een onverkochte partij uit oude opslag. ‘Retro kleding’ is gemaakt naar voorbeeld van vintage kledingstukken en is dus recent. Retro is dus reproductie in de stijl van een bepaalde periode. Het kledingstuk zelf is niet uniek omdat het vaak in grote aantallen nieuw wordt gemaakt. Denk aan merken als “King Louie” en “Tante Betsy”. Hoe vintage de kleding ook is, alles wordt met zorg gewassen of gestoomd en waar nodig gerepareerd.

Retro

Naast kleding vind je hier ook antiek, retro, vintage, cadeauartikelen en hebbedingen. Antieke meubelen zijn handgemaakt en 100 jaar oud. Vintage gebruiksvoorwerpen zijn ouder dan twintig jaar, dus gemaakt voor dit millennium. En retro is nagemaakte vintage vanaf het jaar 2000.